divendres, 25 de novembre de 2011

No callarem!

Avui el Consell de la Joventut de Barcelona i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona fem públic el nostre posicionament contrari a la darrera onada de retallades que el President de la Generalitat va anunciar just dos dies després de les eleccions.

Vam lluitar per aconseguir el Metro els dissabtes a les nits i no callarem, no deixarem que ens el tanquin. No restarem a l'espectativa veient com ens pugen les taxes universitàries i queda limitat l'accés als estudis superiors. No deixarem que ens cobrin 9€ per una T-10, seguirem reclamant una tarificació que fomenti l'ús del transport públic i no exclogui a ningú, al final resultarà que només podran pagar el transport públic aquells i aquelles qui no el fan servir ni per casualitat...

A banda de les mesures en si mateixes, no puc deixar d'indignar-me quan veig les maneres i tempos usats... Fa uns dies, estant en campanya, el Sr. Duran ens deia que no díria les seves propostes per no perdre vots i, a dos dies de guanyar les eleccions, ens surten amb noves mesures. Pensava que això de les eleccions anava diferent, que primer es feien les propostes, la gent valorava les diferents opcions i després s'aplicava el programa que la gent havia validat...ai, il·lús de mi...

I per últim, no només els tempos usats són indignants...és el segon cop que el Govern ens amenaça de tancar el Metro els dissabtes a les nits. Ara s'hi afegeix l'augment de preu de la T-10, la targeta més usada, fins als 9€. Al cap de poca estona surt un altre membre del govern contradient aquestes informacions... Doncs bé, siusplau, li demano a la Generalitat que governi...però que deixi d'enviar globus sonda, que això, no toca.


LA FAVB I EL CJB CONSIDEREN QUE L'APROFUNDIMENT EN LA POLÍTICA DE RETALLADES POSA EN RISC LA COHESIÓ SOCIAL

Des de la FAVB (Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona) i el CJB (Consell de la Joventut de Barcelona) volem expressar el nostre rebuig i preocupació per les recents mesures d'austeritat decretades pel govern català. Considerem que aquestes mesures, que s'afegeixen a la política de retallades en serveis socials bàsics com la Sanitat i l'Educació, suposen un esforç addicional difícilment assumible pels sectors desafavorits que es troben amb unes economies familiars fortament endeutades i greus dificultats per accedir a una feina estable, donada la situació d'atur creixent.

Advertim que l'augment dels preus públics i l'empitjorament del servei ofert en sectors bàsics com l'aigua i el transport públic (que es proposa augmentar el preu fins als 9€ i tancar el servei de Metro els dissabtes a la nit), així com la introducció del copagament farmacèutic, pot comportar greus efectes sobre la cohesió social ja que afecten a necessitats bàsiques de la ciutadania com la mobilitat, la salubritat i el dret a la salut i tenen una forta incidència en aquells col·lectius amb més dificultats (gent gran, famílies amb baix nivell d'ingressos, joves, població d'origen immigrant,...). Alhora, des del convenciment que la formació és bàsica, i que aquesta ha de ser pública i de qualitat, en un moment de crisi econòmica considerem que adquireix un paper central per a augmentar la productivitat i reduir les taxes d’atur que pateix la població catalana i, especialment, la joventut. És per això que ens preocupa especialment l’augment de les taxes universitàries, que frenarà l’accés a l’educació superior a un sector significatiu de la gent jove.

D'altra banda, trobem especialment preocupant que es vulgui carregar un cop més el desgavell de les finances de la Generalitat de Catalunya en els sectors populars, mentre es continua traspassant diner públic als responsables d'aquesta crisi (grans promotors immobiliaris, bancs i institucions financeres). Així mateix, demanem a l'Ajuntament que faci de contrapès i sigui contundentment contrari a les retallades del Govern de Catalunya.

Des del moviment associatiu veïnal i juvenil, també volem constatar els mètodes usats, així com el moment escollit per a fer l'anunci, dos dies després de les eleccions i després d'una campanya en la que no s'havia proposat cap de les mesures. És remarcable, també, que el govern usi la política de globus sonda, com en el cas del metro nocturn que és la segona vegada que s'anuncia el seu tancament i posteriorment es fa marxa enrere.

Els ciutadans i ciutadanes no som responsables del dèficit de les institucions públiques i d'un model de finançament insuficient per a cobrir les competències actualment transferides al govern de la Generalitat de Catalunya. És responsabilitat dels poders públics cercar solucions a aquests dèficits i fer-ho sense afectar la cohesió social, sobretot quan el país es troba en una situació econòmica tant delicada. En aquesta direcció comptaran amb la complicitat del moviment veïnal, juvenil i ciutadà. En aquest sentit, demanem un canvi de rumb en les polítiques d'austeritat, incorporant mesures de fiscalitat progressiva com la revisió dels trams impositius, l'impost a les grans fortunes, la recuperació de l'impost de successions, el canvi del model de tributació de les SICAV i el control de l'evasió fiscal. Alhora, demanem un replantejament de les polítiques socials des d'una vessant inclusiva, per afrontar els nous reptes derivats de la situació de crisi que travessem. De no fer-ho així, ens trobarem davant una situació de fractura social amb greus conseqüències per l'esdevenidor del nostre país i societat.

Barcelona, 25 de novembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada